De mondhygiënist

Is naar de tandarts gaan niet voldoende?

Een gezond gebit is meer dan ‘geen gaatjes’. De Mondhygiënist heeft een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. Mondhygiënist is een beschermde titel en is geregeld in de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Mondhygiënist als titel mag alleen gevoerd worden door personen met een HBO-diploma Mondzorgkunde of Mondhygiëne. De mondhygiënist behandelt mond- en tandvleesproblemen en helpt nieuwe problemen voorkomen. En voorkomen is altijd beter dan genezen!

Het is in ieder geval belangrijk naar de mondhygiënist te gaan wanneer u last heeft van:

  • Pijnlijk tandvlees
  • Bloedend tandvlees (vooral bij poetsen)
  • Vieze smaak in de mond en/of slechte adem
  • Losstaande of verplaatsende tanden
  • Rood en gezwollen tandvlees
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Schaamte omtrent het uiterlijk van het gebit

Wat doet de mondhygiënist?

Wat de mondhygiënist precies doet en hoeveel tijd de behandeling kost hangt af van de aard en de ernst van het probleem. Om te beginnen doet de mondhygiënist een mondonderzoek. Afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem wordt er een parodontiumstatus gemaakt. Hierop wordt nauwkeurig de conditie van uw tandvlees beschreven.

De behandeling vindt steeds plaats aan de hand van die parodontiumstatus: daarop staat namelijk precies hoeveel uw tandvlees verbetert of verslechtert. Daarna maakt ze met u een behandelplan. In dat behandelplan spreekt de mondhygiënist met u af welke behandelingen nodig zijn en hoe en wanneer deze worden uitgevoerd. Ook wordt het kostenplaatje met u doorgenomen. Een goed resultaat vraagt een gezamenlijke inspanning van mondhygiënist en patiënt!

Wat verwacht de mondhygiënist van u?

De behandeling alleen is niet voldoende. Geregeld onderhoud is noodzakelijk, net zoals u uw tanden moet poetsen om gaatjes te voorkomen. U moet thuis de verzorging bijhouden. Concreet houdt dat in: twee keer per dag poetsen én daarnaast één keer per dag de ruimte tussen uw tanden en kiezen reinigen (dit heet interdentaal). Dat vraagt veel van u, daarom is een motivatie belangrijk.

De mondhygiënist geeft u instructies voor het poetsen en interdentaal reinigen. Er zijn veel verschillende mondverzorgingsmiddelen te koop, als mondhygiënist adviseer ik u welke voor u geschikt zijn en hoe u ze het best kan gebruiken. Het is de bedoeling dat u thuis de verzorging bijhoudt. Na de laatste behandeling wordt er een recall afspraak gemaakt om te kijken of de mond mooi aan het genezen is en of u nog steeds gemotiveerd bezig bent met de poetsinstructie. Pas dan bereikt u een optimaal resultaat. Daarnaast hebben uw voedingsgewoonten en roken ook een belangrijke invloed op de conditie van uw gebit en tandvlees.

Kijk voor meer informatie op ivorenkruis.nl.